Menu
header photo

Implant dentar - informatii generale

implant dentar

La nivel de maxilar anterior, acea pozitionare chirurgicala facuta implanturilor se va face tridimensional. Necesitatea de a se preciza aplicarea implantului va creste pe masura reducerii edentatiei. In cazul edentatiilor unidentare acele maxilare care sunt limitarile de pozitia pe care o are implantul sunt destul de mari. Si 1 mm de abatere poate sa faca diferenta care exista intre esec si un succes estetic.

In mod normal, la pozitionarea de tip 3D privind implantul in zona estetica, atentia sporita o sa fie acordata unei portiuni cervicale facute implantului.

Raportul spatial al suprafetei implantului dentar facut cu dintii care sunt invecinati sau cu acea pozitie ideala asupra dintilor si lipsei determinate pe modelul studiului care se analizeaza pe plan transversal, sau antero-posterior, cat si vertical. Alt parametru care este esential in cadrul pozitionarii tridimensionale a implantului e angulatia implantului, aceasta fiind privita cu precadere din plan antero-posterior.

Un element care este considerat important, dar in acelasi timp neglijat, e tipul coroanei care reconstituie dintii care sunt frontali si sunt lipsa si tipul  conexiunii cu implantul.

Alegerea facuta la inceput privind tipul de conexiune al implantului-coroanei si al designului restauratiei ce va ghida plasarea implantului care este in pozitie ideala si prezinta bazele conceptului dezvoltat de catre Garber. El considera implantul ca si extensie apicala a acestei coroane dentare, ce vine  in sprijinul unei  conceptii generale pe care il au pacientilor. Conceptul acesta, e cunoscut ca o plasare de implant care e ghidata de restaurarea care e protetica, si in contrast cu conceptul ce este acceptat de plasare al implantului ice se face tinand cont de suportul osos. Un astfel de concept care a fost dezvoltat de catre Garber va permite ca implantul, cu precadere in zonele estetice, sa se plaseze  in zonele in care dintele lipsa poate sa fie restaurat in mod corespunzator. Lipsa structurilor osoase ca si al partilor moi din acea arie care a fost  aleasa ca fiind ideala pentru plasamentul implantului,  augmenteaza in mod corespunzator acel scop estetic si deasemeni asteptarile pe care le au  pacientii.

Pentru orice dimensiune spatialaeste descrisa o anumita zona de “confort”, cat si o zona care este considerata ca fiind de “pericol”. Plasarea acelei portiuni care a fost  crestata a implantului se va face numai in zona cunoscuta ca fiind de “confort”, ca sa  ofere infrastructura ce e necesara pentru a restaurara zona din punct de vedere estetic. Plasarea in cadrul zonei de “pericol” privind  platforma implantului va reduce in mod semnificativ sansa succesului terapeutic. www.chirurgie-orala.ro

Pozitionarea implantului dentar  in plan transversal

Apozitionarea trebuie sa fie evaluata cu multa atentie. Se va urmari  distanta fata de nivel cervical crestal, cat si distanta care e interdentara , cu precadere  incizal, acolo unde pot sa apara anumite  modificari prin procesul de  migrare dentara ce va fi consecutiva extractiei. Prin limitarea acestei distante se va face corectarea ortodontica ce e preoperatorie. Distanta aceasta masurata in cadrul planului transversal va  determina alegerea unei dimensiuni in ceea ce priveste implantul. Astfel se urmareste sa se plaseze implantul in alta zona, nu in cea de “pericol”, cese afla  la 1.5-2 mm ca si distanta fata de radacina pe care o are dintele vecin. 

Go Back

Comment