Menu
header photo

Cabinet stomatologic Bucuresti - Tinka Smile

cabinet stomatologic bucuresti

Procesul vindecarii plagilor care apar postextractionale este unul complex,  asta pentru ca prin aceasta indepartare a dintelui incluisv alveola o sa  sufere un process specific de reconstructie osoasa si gingia care se afla in vecinatate o sa acopere defectul care ramane.

Un specialist in acets domeniu – Laskin, a  stabilit 6 factori ce pot influenta vindecarea plagilor care apar dupa extractiile effectuate de specialist in cadrul cabinetelor stomatologice in bucuresti dar si in marile orase ale tarii, acestea fiind: dimensiunea pe care o are plaga, absenta sau prezenta infectiei, o vascularizatie a alveolei, niste corpii strain ice sunt intraalveolari, cat si repausul zonei unde s-a intervenit la toate acestea adaugandu-se starea pe care o are pacientul.

Extractia dentara

Atunci cand practicianul, in cadrul cabinetului stomatologic din Bucuresti spre exemplu,  stabileste momentul cel mai bun pentru interventie cat si tehnica pe care o foloseste,  nu o sa urmareasca doar  indepartarea respectivului dinte, ci o sa caute sa asigure si conditiile normale pentru desfasurarea procesului vindecarii, astfel prevenind o aparitie a complicatiilor imediate sau a celor tardive.

Vindecarea  plagilor postextractionale, conform celor mentionate de specialistul cunoscut ca fiind  Burlibasa se poate realiza in 5 stadii, astfel:

Primul stadiu: acel element primar prin intermediul caruia va incepe procesul vindecarii e reprezentat de cheagul endoalveolar. Sangele ce provine din ruperea unor vase apicale cat si parodontale se va coagula in numai cateva minute, maxim o jumatate de ora. La inceput, cheagul va asigura protectie solutiei si continuitate a  gingivomucoasei, in acelasi timp constitituind o bariera biologica in fata unei  agresiuni microbiene ce se gasesc in mediul bucal. La inceput, in primele 24 pana la 48h in acele tesuturi ce sunt inconjuratoare se va instala un process inflamator ce este asociat  hiperemiei.

Stadiul doi: va avea loc in a doua sau in a treia zi socotind de la interventie caracterizandu-se prin crearea retelelor capilare ce sunt de neoformatie. Aparitia de vase de neoformatie  reprezinta un moment destul de important in cadrul procesului specific de vindecare, deoarece se realizeaza o  circulatie sanguina chiar in interiorul cheagului .

Aceste cheaguri sanguine e inlocuit de un tesut specific de granulatie in circa 7 zile. Deasemeni incepe si o resorbtie a crestei alveolare.

Al stadiul al treilea: acest stadiu este caracterizat prin inlocuirea unui tesut de granulatie cu un tesut conjunctiv ce este imatur, din a treia zi dupa extractie, iar acest proces dureaza pana  in a 12-a zi. In aceeasi perioada vor incepe sa apara si trabecule osoase, ce sunt foarte fine , fiins un os imatur. Apar chiar in fundul alveolei, iar la nivelul acestei  margini alveolare  continua aceasta activitate de resorbtie adica de reducere a unei dimensiuni ale crestei alveolare. In acelasi timp , in a 4 zi dupa  extractie, va incepe proliferarea tesutului epithelial care se gaseste la nivelul marginii gingiei, ce  acopera complet alveola in circa 25-35 zile. Dupa ce alveola e ocupata de respectivul os, acel epiteliul se va deplasa superior, catre creasta si va  ajunge pana la acelasi nivel cu o mucoasa fixa ce este adiacenta.

In al patrulea stadiu care incepe in a 35-a zi dupa extractie, prin procesul umplerii alveolei, cu un tesut fibros ce este tanar, deasemeni continuand si cu  proliferarea tesutului osos imatur. In acest fel  la 6 pana la 8 saptamani dupa ce se face extractia chiar si daca alveola va parea din punct de vedere clinic cicatrizata si radiologic osul nu va aparea restructurat, acsta datorita mineralizarii ce este incompleta si  prin care se realizeaza vindecarea pana la stadiul primar.

Go Back

Comment